Theatervoorstelling Hot Spot

In samenwerking met de Stuw, Cultuurkoepel Vechtdal en Tactus organiseert Gewoon Gezond elk jaar de voorstelling ‘Hot Spot’ voor  2e klassers van voortgezet onderwijs. Binnen Gewoon Gezond besteden we aandacht aan middelengebruik over alcohol, drugs en roken. Gewoon Gezond richt zich daarbij vooral op jongeren op het voortgezet onderwijs.

Hot Spot is een realistisch verhaal over drankgebruik, blowen, vriendschap en feesten. De voorstelling gaat over jongeren die te maken krijgen met alcohol en drugs en vriendschap. Er wordt nagespeeld wat groepsdruk met je kan doen en wat de gevolgen zijn van alcohol- en drugsgebruik. Tijdens het interactieve deel na de voorstelling zijn leerlingen met elkaar in gesprek. Over eerlijkheid, zelfvertrouwen en zorgen voor elkaar. Want wanneer zeg je nee als de rest ja zegt? Hot Spot laat zien dat iedereen het op zijn eigen manier leuk kan hebben. Ook zonder alcohol en drugs.

Het verhaal gaat over de goede vrienden Alex en Jaro. Ze zijn beide 16 en gaan vaak samen op stap. Voor Alex is een avond pas geslaagd als er flink gedronken is. De laatste tijd is het moeilijker om aan drank te komen. Jaro houdt er niet van om veel te drinken. Maar als Alex een hele fles wodka heeft gescoord, wil hij de avond niet verpesten en drinkt hij toch maar flink mee.

Vrijwel iedere leerling komt in aanraking met drank en/of drugs. Experimenteren hoort erbij als je jong bent. Onder druk van vrienden drinken jongeren soms meer dan goed voor hen is. Hun grenzen vervagen en ze kunnen niet meer helder denken en handelen in moeilijke situaties. Hoe maak je ‘samen drinken’ minder normaal? Want alcohol is een harddrugs en de wet zegt: niet roken én niet drinken tot je 18e.