Rookvrij Atletiekvereniging Aco van Elderen

 

Dat atletiek verenigingen over het algemeen gezond zijn, komt door de cultuur die heerst binnen deze verenigingen.  Dat verenigingen aandacht hebben voor gezondheid, dat is niet zo van zelf sprekend. Atletiekvereniging Aco van Elderen  een betrokken, sportieve en enthousiaste vereniging dat oog heeft voor gezondheid en hier trots op mag zijn.

Rookvrij
Zo had de atletiekvereniging aandacht voor de rookvrije generatie tijdens de scholierenloop. “Atleet zijn en hardlopen dat gaat niet samen met roken. Als je voor atletiek kiest, dan rook je niet”.  Een hele duidelijk boodschap die zij als verenging uitspreken. Ook voor het publiek op die avond was het duidelijk dat zij zich hier voor inzetten. Volgens  de atletiek groep werd er alleen maar positief gereageerd op het feit dat er aandacht was voor het rookvrije evenement. Ze hadden ook niet anders verwacht en moedigen andere verenigingen aan om hier ook mee aan de slag te gaan: “ In de eerste plaats verdraagt roken zich niet met een sportverenging. Roken bij kinderen zou het echt niet mogen. Of het nu om een sportverenging gaat of om een andere vereniging.

Een vereniging, zeker een sportvereniging, heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om een gezonde leefstijl. Roken is het laatste wat daarbij hoort.”

Alcohol
Niet alleen op het gebied van roken is de vereniging goed bezig. “Bij ons wordt er alleen alcohol geschonken op het nieuwjaarsfeest”. Voor veel verenigingen is het ondenkbaar om geen alcohol te schenken i.v.m. de inkomsten van de vereniging. “We zijn geen rijke verenging maar financieel gezond”.   Ondanks dat de vereniging geen grote begroting heeft, hebben zij binnen de vereniging wel een duidelijke visie: “Ons doel is gezond bewegen en sporten voor iedereen op alle niveaus. We willen daarbij zeker niet afhankelijk zijn van inkomsten van de kantine”.

 

Wil je als vereniging nou ook iets bijdragen aan gezondheid? of ben je benieuwd na meer verhalen? neem dan contact op met Karin Kleinherenbrink.