Voetbalverenigingen VV EMMS en SC Lutten en HHC Hardenberg zijn bezig met een rookvrij sportpark.

In het nationale preventie akkoord staat dat alle sportterreinen in 2025 nagenoeg rookvrij moeten zijn. Binnen onze gemeente zijn al een aantal verenigingen de stap hebben gezet. Ook in 2019 hebben alweer drie verenigingen gekozen voor een rookvrijsportpark.

De Kei

Vanaf 1 Januari is sportpark de Kei op alle zaterdagochtenden rookvrij. De voetbalverenigingen VV EMMS en SC Lutten hebben gezamenlijk hiermee de eerste stap hebben gezet onderweg naar een rookvrij sportterrein. De zaterdagochtend was voor de vereniging een logische stap. Op dat moment is de meeste jeugd van de verenigingen aanwezig, maar ook jeugd van de omliggende verenigingen.

De Boshoek

Ook voetbalvereniging HHC heeft gekozen om aan de slag te gaan met een rookvrije generatie.  Er werd massaal gestemd om de Boshoek rookvrij te maken via een poll in het najaar van 2018. De vereniging heeft direct de keuze.

Alle drie de verenigingen staan achter de landelijke campagne van De Rookvrije Generatie: als kinderen anderen zien roken, dan lijkt dat normaal of zelfs aantrekkelijk. Zeker als iemand een belangrijke voorbeeld rol speelt voor de kinderen zoals trainers, ouders of spelers uit het eerste. Daarnaast is sporten gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar.