Vechtdal College Hardenberg stimuleert gezonde leeromgeving

Rookvrije school:

 

Het Vechtdal College is vanaf augustus rookvrij

Een gezonde leeromgeving vinden wij erg belangrijk. Daarom is onze school vanaf 1 augustus 2018 rookvrij. Er mag nergens meer op het schoolterrein gerookt worden, ook niet buiten op het schoolplein. En niet alleen tijdens schooltijd, ook tijdens ouderavonden en andere activiteiten buiten schooltijd.

Waarom een rookvrij schoolterrein?

Wij vinden dat wij als school de verantwoordelijkheid hebben om leerlingen een gezonde en rookvrije leeromgeving te bieden. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de veertienjarigen al rookt. De hersenen van jongeren zijn extra gevoelig voor de verslavende werking van nicotine. Hoe jonger je bent als je ermee begint, hoe moeilijker het later is om ermee te stoppen. Ook blijkt uit onderzoek dat jong beginnen met roken hersenschade kan opleveren. Met een rookvrije school heeft niemand last van de rook en stimuleren wij leerlingen om niet te gaan roken.

 

Gezonde schoolvignet:

 

Het Vechtdal College in Hardenberg mag zich voortaan Gezonde School noemen. Het bijbehorende vignet is maandag overhandigd door Anja van de Riet van de GGD IJsselland aan directeur Marc Bijvank en coördinator Gezonde School Roelie Waanders. Direct na de uitreiking zijn de leerlingen de school rondgegaan met fruitspiesjes om het te vieren.

 

Met het vignet Gezonde School laat het Vechtdal College Hardenberg zien dat de school voldoet aan de kwaliteitscriteria voor het themacertificaat Voeding, opgesteld door deskundigen. Die criteria zijn onder meer: lesgeven over gezonde voeding, samen met de GGD gezondheidsproblemen aanpakken en zorgen voor een gezonde schoolomgeving door bijvoorbeeld de school en het schoolplein rookvrij te maken.

Week van de duurzaamheid:

Leerlingen van het Vechtdal College Hardenberg hebben van 20 t/m 27 oktober 2018 meegedaan met de lokale versie van de Dag van de Duurzaamheid. Woensdag konden ze hun handtekening zetten om aan te geven dat ze zich willen inzetten voor duurzaamheid. De schoolorganisatie is daar al geruime tijd mee bezig, en nu proberen we de leerlingen daar meer bij betrekken.

Een andere activiteit was het maken van hoofddeksels van hun eigen plastic afval. Verder konden ze meedoen met The Green Battle, een ideeënwedstrijd om de school duurzamer te maken. De uitslag daarvan wordt later dit jaar bekend gemaakt.