Rookvrije avondvierdaagse in Kloosterhaar!

De A4DK avondvierdaagse is een rookvrije avondvierdaagse.
Om dit te kunnen realiseren rekenen we graag op de medewerking van alle wandelaars.
Leerlingen van groep 8 van basisschool Cantecleer hebben dit jaar prachtige en duidelijke tekeningen gemaakt om ons initiatief te ondersteunen.
Ze waren te bewonderen in de kleine zaal van Dorpshuis ’t Haarschut.

Waarom rookvrij?
De A4DK is een gezinsevenement, ook voor (jonge) kinderen. Wij willen hen meegeven dat roken niet hoort of vanzelfsprekend is. Passief meeroken -vervuilde lucht die niet-rokers inademen in de buurt van een roker- is net als roken zelf zeer schadelijk voor de gezondheid.

Wordt wandelaars het recht op roken ontnomen? Wij zien het eerder omgekeerd. Wij willen iedereen het recht geven om deze gezonde activiteit in een rookvrije omgeving te beleven. Maar wij verplichten echter niemand om te stoppen met roken. We vragen alleen vriendelijk om gedurende de duur van de wandeltochten rekening te houden met de medewandelaars.

“Wij willen iedereen het recht geven om deze gezonde activiteit in een rookvrije omgeving te beleven.”

En er is nog een reden. De natuur is mooi, maar ook zeer kwetsbaar. Daarom is er in natuurgebieden, zoals de Engbertsdijksvenen, een rookverbod ingesteld. Waar mag er wel nog gerookt worden? Bij het Dorpshuis wordt ieder jaar een speciale rookzone ingericht. DaGaWa wil zo, in het kader van Gewoon Gezond Kloosterhaar, bijdragen aan de gezondheid van alle wandelaars.

Gewoon Gezond Kloosterhaar
Het project ‘Gewoon Gezond Kloosterhaar’ is bedoeld om mensen meer bewust te maken van de relatie tussen een gezonde leefstijl en vitaler oud(er) worden. Niet op een betuttelende manier, maar door in te spelen op de saamhorigheid binnen het dorp en de vele initiatieven die er al op allerlei welzijnsgebieden worden genomen.Het doel? Een gezonder en vitaler leven voor de mensen in Kloosterhaar. Want iedereen wil graag gezond ouder worden en zelfredzaam blijven in de eigen vertrouwde omgeving. En daar ‘loopt’ DaGaWa natuurlijk ‘warm’ voor! En naast het gezonde aspect is voor ons zeker het sociale aspect belangrijk. Daarom is onze Avond4daagse geschikt voor alle leeftijden, met veel tot weinig tot bijna geen conditie. We hebben namelijk naast de 5 km ook een 2,5 km route. En dit jaar kon iedereen meedoen, ook diegenen die in een rolstoel zitten of erg slecht ter been zijn konden van alles meegenieten in onze A4DK huifkarren. En dat allemaal in de meest toegankelijke gemeente van Nederland!