Doet u ook mee aan IKpas

2020 gaat bijna beginnen. Heb jij goede voornemens gemaakt? Wat vaker naar de film of uit eten gaan, meer bewegen, stoppen met roken, minder drinken? Bij dat laatste kan IkPas je helpen. IkPas is een jaarlijkse actie waarbij wordt opgeroepen om je alcoholgebruik 30 dagen (vanaf 1 januari) op pauze te zetten. Je kunt je vanaf nu inschrijven op de site www.ikpas.nl/vitaalvechtdal

Voor de 4e keer heeft Vitaal Vechtdal een campagne over Bewust alcohol gebruik. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. 30 dagen geen alcohol drinken om eens te kijken wat het met je doet. Met IkPas ben je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, vastgeroeste patronen worden doorbroken en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Om stil te staan bij het eigen alcoholgebruik ondersteunt Vitaal Vechtdal de actie IkPas in de gemeente Hardenberg.

Wethouder Alwin te Rietstap past 30 dagen

“Deze jaarlijkse uitdaging ga ik graag aan om aandacht te vragen voor alcoholgebruik en bewustwording te creëren”, aldus wethouder te Rietstap. “Zelf ben ik ook benieuwd wat het effect bij mij gaat zijn. Samen met Vitiaal Vechtdal zien we de IkPas-campagne als start van een jaar waarbij we extra aandacht hebben voor alcohol. De samenwerking rondom preventieve zorg is namelijk van wezenlijk belang. Zorg is vaak gericht op beter maken. Maar hoe mooi is, het als we ziek zijn kunnen voorkomen? Samen met Vitaal Vechtdal en diverse partners willen we graag een positief duwtje in de rug geven om gezonde keuzes te maken.”

IkPas heeft effect

IkPas is een landelijk initiatief en heeft veel effect. Deelnemers van voorgaande edities voelden zich tijdens IkPas fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid. Bovendien bleek dat deelnemers zes maanden na deelname nog steeds minder alcohol dronken dan voor hun deelname.

Wat doen we in de regio Vechtdal aan bewustwording van alcoholgebruik?

De gemeente Hardenberg organiseert via Tactus in de regio activiteiten, zoals voorlichting op scholen, sportclubs en buurthuizen, om het gebruik van alcohol bij verschillende doelgroepen te verminderen. Voorkomen van alcoholschade en niet drinken onder de 16 zijn de belangrijkste aandachtspunten.Hoewel bijna twee derde van de inwoners van Hardenberg genoeg beweegt, kampt meer dan de helft wel met overgewicht. 1 op de 5 mensen drinkt overmatig alcohol. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor van de GGD IJsselland.

Waarom meedoen?

Is alcohol drinken voor jouw een gewoonte geworden? En wil je weten hoe je je voelt zonder alcohol? Drink dan eens een maand niet. Je kunt erdoor afvallen, fitter worden en beter slapen. Meedoen kan via www.ikpas.nl/vitaalvechtdal