De Markt in Hardenberg als voetbaltempel!

Al acht jaar hebben de combinatiefunctionarissen van de bestuursdienst Ommen-Hardenberg het KNVB straatvoetbaltoernooi georganiseerd. Na al die jaren blijft het voetbaltoernooi, waar sinds vier kinderen meegedaan aan vijf verschillende voorrondes. Woensdag 27 juni was de regiofinale op de Markt in Hardenberg. Dit jaar deden ook de jongens en meiden van 13-15 jaar mee. Woensdag 27 juni vond de regiofinale van het straatvoetbal plaats op de Markt Hardenberg. “De teams van deze regiofinale hebben zich geplaats bij de voorrondes in Hardenberg, Dedemsvaart, Bergentheim, Slagharen en Ommen. De jongens en meiden die mee hebben gedaan bij de 13-15 jarigen zijn geselecteerd door de vakleerkrachten van het voortgezet onderwijs”geeft organisator Breukelman aan. Er werd ’s middags gespeeld in vier verschillende leeftijdscategorieën en ’s avonds in twee categorieën. Combinatiefunctionaris Arjan Breukelman vind het belangrijk dat de jeugd in beweging komt. “Als je kijkt naar de beweegnorm van 2 x 30 minuten bewegen per dag voor kinderen, haalt slechts 9% van de 4-17 jarigen uit beide gemeentes deze Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. Dit heeft ons doen besluiten om dit jaar het toernooi ook te organiseren voor de 13-15 jarigen.”

Voor de regiofinale hadden zich 28 teams geplaats. Er werd gespeeld in de categorieën meiden 8-10 jaar, jongens 8-10 jaar, meiden 11-12 jaar, jongens 11-12 jaar meiden 13-15 jaar en jongens 13-15 jaar. Bij de meeste categorieën is gespeeld in een poule met 5 teams. ’s Avonds was een poule met 4 en met 3 teams.

Regiokampioenen

In de categorie 8-10 jaar meiden waren de Powergirls uit Bergentheim het beste. Bij de jongens 8-10 jaar ging FC Lol uit Dedemsvaart er met de hoofdprijs vandoor. De strijd bij de 11-12 jaar meiden is gewonnen door de Banthumse Lady’s uit Bergentheim, terwijl FC Freestylers uit Hardenberg het beste team was bij de jongens 11-12 jaar. In deze categorieën werden ook fairplay prijzen uitgereikt. Het team dat volgens de scheidsrechters het eerlijkst hebben gespeeld verdiende vrijkaartjes voor zwembad de Slag. Girlpower en de Garnalen, beide uit Dedemsvaart, mogen een keertje gratis komen zwemmen in het zwembad van Hardenberg.

Dit jaar is voor het eerst de doelgroep 13-15 jarigen uitgenodigd door combinatiefunctionaris Breukelman. “Het is een doelgroep dat misschien moeilijker in beweging is te krijgen, maar met hulp van alle vakleerkrachten hebben we toch twee mooie poules gedraaid. De doelstelling van de voortgezet onderwijs scholen is om elkaar vaker op te zoeken met bijvoorbeeld sportevenementen”. Bij de meiden in deze categorie bleek de Zeven Linden de beste voetbalsters op school te hebben zitten. Bij de jongens ging de beker, de gouden medailles en de bal naar FC Titom die op het Vechtdal College Dedemsvaart zitten.

Graffiti

Naast het voetballen de boarding velden blonk het evenement ook uit met side events. De pannakooi van de Stuw was aanwezig. De Oranje Exerience die het verhaal verteld over het EK van onze Leeuwinnen met behulp van VR brillen stond ook voor de kinderen klaar op de Markt. Daarnaast hadden zij nog een dribbelparcours met Smartgoals waarbij kinderen en jongeren zo snel mogelijk door meerdere poortjes moesten dribbelen. De klapper als side event was toch het Graffiti spuiten.

“Het graffiti spuiten hebben wij opgepakt samen met de Cultuurkoepel Vechtdal. Op deze manier proberen we sport en cultuur aan elkaar te verbinden. Zij hadden een fantastische graffiti trainer, genaamd Stefan, uitgenodigd. Hij heeft samen met de teams borden met graffiti bespoten. Deze mooie kunstwerken mochten de teams mee naar huis nemen” verteld Breukelman.

De organisatie kijkt tevreden terug op het evenement. De leeftijd 13-15 jaar was een meerwaarde en ook door de side events is het een erg mooi spektakel geworden op de Markt in Hardenberg.