IJslandse model

Het IJslandse model is gestart als een pilot in Kern Dedemsvaart gericht op preventie en middelengebruik. Het zet in op het verbeteren van gezondheid en het geluk van jonge mensen in een community (gemeenschap) .

Inmiddels is de pilot afgelopen en zetten we de werkwijze door in de kernen Dedemsvaart en Hardenberg.

De eerste stap die wij hierin hebben gezet is nagaan hoe het komt dat jongeren wel of geen middelen gebruiken. We onderscheiden de belangrijkste omgevingsfactoren die het risico op middelengebruik verkleinen (beschermingsfactoren) en het risico vergroten (risicofactoren).  We onderscheiden ze in de volgende domeinen:

  1. Gezin
  2. Peergroep (vrienden en leeftijdsgenoten)
  3. School
  4. Vrije tijd.

Meten is weten

In 2018 en 2020 hebbende leerlingen een vragenlijst in gevuld over de risico en beschermingsfactoren. Op basis van deze data gaan onderzoekers, beleidsmakers, partners en inwoners de dialoog met elkaar aan om prioriteiten te bepalen. Samen bedenken wij op welke risico- en beschermende factoren ingezet moet worden. Welk beleid en welke interventies daarvoor geschikt zijn en welke stakeholders een rol kunnen spelen.

Waar zijn we nu?

De laatste resultaten hebben we ontvangen in februari 2021. In Maart hebben we deze cijfers besproken met verschillende partners.  We zullen de komende periode gaan kijken of we onze doelen in Dedemsvaart moeten bijstellen. In de kern Hardenberg zullen we voor het eerste onze doelen bepalen.

Aan de hand van deze doelen zullen we activiteiten en acties ontwikkelen.

Heb je een goed idee of wil je mee denken? Mail dan naar ijsland@hardenberg.nl

Voor meer informatie; zie onderstaande factsheet:

Factsheet-IJsland-Preventiemodel-Dedemsvaart-los