Gezonde traktaties

Jarig zijn is een feest! En daar hoort trakteren in je eigen klas ook bij. Kinderen krijgen op school al gauw 30 traktaties per jaar. Traktaties zijn veelal groot, zoet en calorierijk. Het project Gezonde traktaties heeft als doel het stimuleren dat trakteren op school ook gezond, leuk en lekker kan zijn. Het team Sport en accommodaties van de gemeenten Ommen en Hardenberg heeft hiervoor een gezond traktatierek ontwikkeld. Het gezonde traktatierek kan opgehangen worden in de hal van de school, zodat ouders inspiratie kunnen op doen voor gezonde traktaties.

Traktatiebeleid

In de gemeente Hardenberg zijn er meerdere scholen die gezondheid hoog in het vaandel hebben staan. Zo zijn er nu 10 scholen met een gezonde school vignet en het certificaat voeding. Gezonde pauzehap, gezond overblijven en gezond trakteren zijn onderdeel van een gezond voedingsbeleid. Ook andere basisscholen besteden steeds meer aandacht aan het traktatiebeleid van scholen.

Gezonde traktatierek

De Gezonde traktatierek bestaat uit 18 kaartjes met voorbeelden en recepten van gezonde traktaties. Er zijn twee soorten traktaties; ‘’Simpel & Super’’ en ‘’Creatief. Dus ook voor de minder creatieve ouder is simpel en snel een leuke traktatie te maken.

Diëtistenpraktijk van Asselt is betrokken geweest bij de beoordeling van de eventuele aanwezige allergenen in de traktaties. Deze staan vermeld op de kaartjes. Dirkje van Asselt geeft aan:

‘Het is erg belangrijk dat een kind een positieve ervaring krijgt en houdt met gezond eten. Mee kunnen doen met een traktatie op school is daarom ook voor een kind met een allergie erg belangrijk’.

Scholen die interesse hebben in de Gezonde traktatie bak zijn welkom en kunnen contact opnemen met Marlon Stevelink  van het team Sport en accommodaties.