Smakelijke Moestuinen

Lekker met de handjes in het zand, samen zaadjes planten en later samen gezond eten. Dat is het idee achter de Smakelijke Moestuinen. Op acht kinderopvanglocaties in Hardenberg en Ommen tuinieren de peuters hun eigen groente bij elkaar. Groente eten is gezond, maar kinderen zijn niet altijd enthousiast over hun bord vol boontjes, wortels, spruiten of andere groente. Om die houding te veranderen investeren de gemeenten Hardenberg en Ommen samen met de Rabobank Vaart- en Vechtstreek en een groot aantal kinderorganisaties in het project Smakelijke Moestuinen.

Groentemoment

Op acht kinderopvanglocaties is een moestuinbak aangelegd waarin groente kan worden gezaaid en geoogst. De kinderen mogen volop meehelpen met het zaaien, verzorgen en oogsten van de groenten. Bovendien wordt op de deelnemende locaties ook op andere manieren aandacht besteed aan gezond eten. Zo wordt elke dag een groentemoment gehouden en zijn er wekelijkse groente-activiteiten. Voor de leid(st)ers en ouders is er een ouderavond en een workshop smakelijk eters. Deze ouderavonden worden verzorgd door diëtisten.

“Juist op jonge leeftijd is het belangrijk om groenten te (leren) eten. Dan begint de smaakontwikkeling”, zegt Dirkje van Asselt, diëtist en praktijkhoudster. “Ouders spelen hierbij een belangrijke rol”, aldus Miranda Kienhuis, directeur Diëtistengroep NL. “Tijdens een ouderavond willen we ouders tools en tips geven om thuis op een leuke en makkelijke manier kinderen meer groenten te laten proeven en eten.”

Naast diëtisten nemen ook stagiaires van het Alfa college deel aan het project. Zij hebben samen met de pedagogisch medewerkers van de verschillende kinderopvanglocaties de beschikking over een groentenbox vol lesmateriaal, knutselactiviteiten, groentekalender en recepten.

Ook aan de slag met Smakelijke Moestuinen?

Ben jij locatiemanager of pedagogisch medewerker bij een kinderopvanglocatie of peuterspeelzaal in de gemeente Ommen of Hardenberg en wil je meer
weten over de Smakelijke Moestuinen? Neem dan contact op met Marlon Stevelink (combinatiefunctionaris gezonde leefstijl).