De vijf speerpunten

In Ommen en Hardenberg heet de lokale aanpak ‘Gewoon Gezond’. Het team Sport en accommodaties is namens beide gemeenten initiatiefnemer van Gewoon Gezond. Vanaf 2014 werken we volgens de JOGG aanpak. Binnen de aanpak richten we ons op vijf speerpunten:

 
Voldoende bewegen
Voldoende bewegen is belangrijk. Nu en voor de rest van je leven. En bewegen is heel gewoon. Op de fiets naar school of werk, niet de lift maar de trap nemen of in de pauze een stukje wandelen.
 
  Drink water in plaats van zoete dranken
Water drinken is heel gewoon en heel gezond. Water is in Nederland overal aanwezig. Op momenten dat jongeren dorst hebben, drinken ze nu vaak zoete dranken. Onbewust krijgen jongeren zo veel calorieën binnen, wat overgewicht kan veroorzaken. Water lest 100% de dorst met 0% calorieën.
 
  Eet groente en fruit
Iedereen weet dat groente en fruit goed voor je zijn. Maar waarom zijn groente en fruit zo gezond? In de eerste plaats zitten er veel vitamines in groente en fruit. Deze zorgen ervoor dat je lichaam goed functioneert. In groente en fruit zitten maar weinig calorieën. Je kunt er dus best wat van eten zonder er dik van te worden. In vergelijking met veel andere dingen zoals snoep of snacks heb je dus aan groente of fruit veel meer.
 
  Een gezond ontbijt
Ontbijten is belangrijk. De eerste maaltijd van de dag is niet zomaar bedacht. Een ontbijt zorgt ervoor dat we ons goed kunnen concentreren op het werk of op school. Ook zet een goed ontbijt de darmen aan het werk. Wie ontbijt, krijgt veel gemakkelijker alle voedingsstoffen binnen die dagelijks nodig zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten vaker een goed gewicht hebben dan mensen die niet ontbijten. Na een ontbijt is de verleiding minder groot om in de loop van de morgen te veel te snacken of te snoepen.
 
  De gezonde keuze mogelijk maken
Gezonde keuzes maken lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen weten niet in welke voeding gezonde stoffen zitten of beschikken niet over de financiële middelen om gezonde producten aan te schaffen. Daarom is voorlichting van groot belang en daarnaast de bewustwording dat gezond niet duur hoeft te zijn.