Gewoon gezond

Doe jij ook Gewoon Gezond?

Een gezonde leefstijl hoeft niet moeilijk te zijn. Het past heel makkelijk in je gewone dagelijkse doen en laten. Wat meer bewegen, water drinken in plaats van zoete drankjes, groente en fruit eten en gezond ontbijten. In Hardenberg heet de lokale aanpak ‘Gewoon Gezond’. Het team Sport en accommodaties is initiatiefnemer van Gewoon Gezond. Vanaf 2014 werken we volgens de JOGG aanpak en zijn wij gidsgemeente. Binnen de aanpak hebben wij een aantal speerpunten:

Voldoende bewegen
Voldoende bewegen is belangrijk. Nu en voor de rest van je leven. En bewegen is heel gewoon. Op de fiets naar school of werk, niet de lift maar de trap nemen of in de pauze een stukje wandelen.

Drink water in plaats van zoete dranken
Water drinken is heel gewoon en heel gezond. Water is in Nederland overal aanwezig. Op momenten dat jongeren dorst hebben, drinken ze nu vaak zoete dranken. Onbewust krijgen jongeren zo veel calorieën binnen, wat overgewicht kan veroorzaken. Water lest 100% de dorst met 0% calorieën.

Eet groente en fruit
Iedereen weet dat groente en fruit goed voor je zijn. Maar waarom zijn groente en fruit zo gezond? In de eerste plaats zitten er veel vitamines in groente en fruit. Deze zorgen ervoor dat je lichaam goed functioneert. In groente en fruit zitten maar weinig calorieën. Je kunt er dus best wat van eten zonder er dik van te worden. In vergelijking met veel andere dingen zoals snoep of snacks heb je dus aan groente of fruit veel meer.

De gezonde keuze mogelijk maken
Gezonde keuzes maken lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen weten niet in welke voeding gezonde stoffen zitten of beschikken niet over de financiële middelen om gezonde producten aan te schaffen. Daarom is voorlichting van groot belang en daarnaast de bewustwording dat gezond niet duur hoeft te zijn.

Gezonde Omgeving
Hoe gezonder de omgeving, hoe makkelijker het is om een gezonde keuze te maken. Wij zetten ons in om de omgeving dusdanig in te richten om gezond gedrag te stimuleren.