Dedemsvaart
De Vaart was een 40 km lang gegraven kanaal dat liep van Hasselt tot aan Gramsbergen (Ane) i.v.m. de vervening. In 1848 werd de administratie gevestigd in Dedemsvaart dat uitgroeide tot het belangrijkste dorp van de gemeente Avereest. Tegenwoordig is het kanaal deels gedempt. De N377 loopt gedeeltelijk op het traject van deze vaarweg.
Stoomtram
In 1885 werd de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij (afgekort DSM) opgericht. In 1886 werd de eerste tramlijn aangelegd tussen het treinstation Dedemsvaart (gelegen aan de spoorlijn tussen Zwolle en Meppel) naar het tramstation Avereest in Dedemsvaart. Daarna werden er meer lijnen aangelegd.
Mien Ruys (Dedemsvaart, 12 april 1904 – Dedemsvaart, 9 januari 1999)
Was een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect. Een specialisme van Mien Ruys was de inrichting van rijkbloeiende borders van vaste planten. Ook werd zij voortrekker van de toepassing van spoorbielzen in tuinen, wat vooral in de jaren zeventig even bijzonder populair was. Dit bezorgde haar de bijnaam Bielzen Mien. Zij werkte graag met rechte vormen: rechthoeken, vierkanten en heldere lijnen. Ze was in Nederland een van de eersten die zich als tuinarchitect serieus bezighield met kleinere stadstuinen. Haar werk leeft voort in de Stichting Tuinen Mien Ruys.
Kalkovens
In de omgeving van Dedemsvaart werd vroeger veel turf gewonnen. De turf werd naar het westen van het land verscheept, via de Dedemsvaart, via Hasselt over de Zuiderzee naar Enkhuizen en verder. De turf werd dan in het westen afgeleverd bij een schelpkalkbranderij. Vervolgens werden aldaar schelpen gekocht die dan weer als retourlading naar Dedemsvaart en Hasselt werden verscheept, zodat ook daar schelpkalk gebrand kon worden. De productie van schelpkalk kwam vanaf 1817 in de Dedemsvaartse kalkovens op gang. De schelpkalk werd gebruikt bij de bouw van stenen woningen in deze veenkolonie en om ontveende dalgrond geschikt te maken voor landbouw. Tegenwoordig fungeren de kalkovens in Dedemsvaart als streekmuseum.
Bekende sporters en Dedemsvaart:
Reinier Paping 1931 won in 1963 de Elfstedentocht
Marianne en Mildred Muis 1968 zwemsters trainden jarenlang in Dedemsvaart
Youssouf Hersi 1982 profvoetballer
Niek Kimman 1996 BMX Lutten / Dedemsvaart
Jarno Westerman 2002 profvoetballer
Bekende artiesten geboren in Dedemsvaart:
Tetske van Ossewaarde 1952
Sanne Hans 1984
Bijzonderheden:
Anno 2020 heeft Dedemsvaart ongeveer 12.000 inwoners. (Hardenberg heeft 19.000 inwoners.)
Als het aan de gemeenten Almelo – Hoogeveen en Avereest had gelegen aldus een plan in de jaren zestig, was de spoorlijn Almelo-Mariënberg doorgetrokken langs Dedemsvaart naar Hoogeveen.
Na een eerste bezoek zomer 2011 komen Bert en Ernie van Sesamstraat september 2020 weer naar Dedemsvaart.