Dedemsvaart

Vogelbuurt

Het schoolplein van de basisscholen de Ark en de Eiber in de Vogelbuurt in Dedemsvaart is normaal na schooltijd afgesloten, maar op vier woensdagmiddagen in 2017 was er van alles te doen op het plein voor kinderen en hun ouders. Iedereen kon mee doen aan de gezellige en sportieve activiteiten. Springen op het springkussen, voetballen in de pannekooi, samen Oud Hollands spelletjes spelen of laten schminken door de schminkgroep; Kinderen uit de vogelbuurt hoefden zich die middagen te vervelen.

Marlon Stevelink organiseerde de activiteiten samen met de buurtbewoners:

Uit een onderzoek in de Vogelbuurt bleek dat de bewoners een ontmoetingsplek missen in hun wijk. Met een werkgroep van enthousiaste buurtbewoners ben ik daarom gaan kijken wat we hier aan kunnen doen. We kwamen uit op het organiseren van het Kinderplein. Vier keer hebben we het schoolplein geopend en was er van alles te doen voor kinderen. We hebben laagdrempelige activiteiten georganiseerd , iedereen kon vrij inlopen en zo werd het een mooi ontmoetingsmoment voor de buurtbewoners.

De Langewieke

Ook bij de Langewieke wordt het schoolplein gebruikt om in beweging te komen. Op dit plein werd het project Pleinfestijn gestart. Het afgelopen schooljaar is een pilot gedraaid. In een periode van vier weken kwamen vier studenten van de Zeven Linden elke donderdag naar de Langewieke om spelletjes te doen met de kinderen die tussen de middag op school verbleven.

Arjan Breukelman startte samen met de school en de buurt dit project bij de Langewieke:

Het was een groot succes. Iedereen deed mee met de spelletjes. Het laatste kwartier van de lunchpauze sloten ook de kinderen aan die niet overbleven op school. Echt een geslaagde pilot.

Het komende schooljaar in 2018 komt er een vervolg:

We willen samen met de Zeven Linden kijken of een pilot een vervolg kan krijgen. De studenten kunnen de spelletjes het eerste half jaar bedenken en voorbereiden, en dan het tweede deel van het schooljaar het schoolplein op.